Wat kun je verwachten?

Honden trimmen is een verzamelnaam voor het verzorgen van alle vachttypes. De verzorging van uw hond staat voorop. Dit betekent dat alle handelingen gesteld worden die ten goede komen van uw hond. Daarnaast wordt er op positieve manier met uw hond omgegaan. Geef uw hond geen eten voor de trimbeurt en ga eerst nog een wandeling maken zodat de hond zijn behoeften kan doen alvorens het trimsalon te betreden. 

 

Afhankelijk van het ras en de vacht van uw hond kan ik de hond plukken, knippen, ontwollen of ontklitten. Basisverzorging is overal inbegrepen.

Hieronder ziet u meer uitleg over de verschillende technieken.

 

Basisverzorging

De basisverzorging omvat steeds de algemene verzorging van uw viervoeter: borstelen, wassen, knippen/scheren, föhnen, oren en ogen reinigen, knippen van de nagels.

Hierbij gebruik ik enkel de beste producten en materialen.

Als gepassioneerde hondentrimmer respecteer ik graag de rasstandaard en kies ik in overleg met de eigenaar voor de beste behandeling. Uiteraard kan de klant zijn/haar wensen omtrent model meegeven.

 

Puppygewenning

Puppy's vanaf 8 weken zijn welkom in het trimsalon. We gaan stapjesgewijs door het proces van het trimmen. Het is voornamelijk de bedoeling om de pup positief te laten kennismaken met de werking van het trimsalon. We volgen dus alle handelingen die voor uw pup en zijn bepaalde vachttype van belang zijn. 

Het is niet de bedoeling dat uw hond reeds gewassen wordt, wel dat de pup al kennismaakt met de geluiden, handelingen en beloont wordt als hij rustig is. Zo wordt het voor hond en baasje een aangename ervaring.

Geef uw hond geen eten voor u naar hier komt. Bij allergieën brengt u zelf voldoende en geschikte snoepjes mee. 

 

Plukken of trimmen

De bovenste dode haarlaag met de hand verwijderd wordt. Zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.

Het plukken van uw hond is dus handwerk. Ik pluk dus letterlijk met de hand de loszittende dekvacht van uw hond. Dit is een erg intensief karwei, waarbij het van groot belang is dat de vacht goed “plukrijp” is, anders zou het de hond pijn doen.

Een plukvacht bestaat uit twee lagen, de onderwol en de dekvacht. Een plukvacht wordt elke 6 maanden aangeboden in de trimsalon. Bij sommige honden duurt het “rijp” worden van de vacht iets langer en zal deze om de 7 a 8 maanden aangeboden moeten worden.

De hond kan ook in een stripvacht gezet worden, dan wordt de hond elke 4 maanden aangeboden voor een trimbehandeling. Bij een stripvacht bestaat de vacht uit drie lagen, een 8 maanden vacht, een 4 maanden vacht en de onderwol. Een hond in een stripvacht heeft dus altijd een 4 maanden oude vacht staan.

Voor mensen die het mooi vinden om een wat ruigere, stoerdere vacht op de hond te hebben, die het niet mooi vinden als de hond in zijn onderwol staat, is een stripvacht ideaal.

Ook voor honden die veel buiten zijn/ buiten leven is een stripvacht aan te bevelen. Deze biedt meer bescherming tegen omgevingsfactoren ( bv. scherpe takken) en weersomstandigheden ( regen en kou).

Plukken kan op verschillende manieren gebeuren: met pluksteen, trimmes of met de hand.

Ik pluk vooral met de hand en de pluksteen. Dit kost iets meer tijd, maar geeft een mooier resultaat.

Knippen

Bij een knipvacht wordt de vacht met een schaar ingekort en in model gebracht.

Dit kan met een rechte schaar of effileerschaar. Dit hangt af van het haartype van de hond. Met knippen wordt het haar alleen ingekort, de haarwortel blijft in de huid zitten.

Het knippen van honden mag alleen toegepast worden bij honden die een vacht hebben met zacht haar. Over het algemeen verharen deze typen vachten niet, maar groeien de haren erg lang door waardoor de vacht kan gaan klitten.

De meesten honden met een knipvacht worden om de 6 tot 10 weken aangeboden in de salon, zo blijven de klitten beperkt en de hond mooi in model.

Honden met zijdehaar worden geknipt, zoals een Maltezer, Yorkshire Terriër, Shi Tzu en nog vele anderen.

Ontwollen

Dit is voor honden met een dubbele vacht. Deze honden hebben zoveel onderwol dat ik ze tijdens de ruiperiode een handje kan helpen om goed en snel door deze periode heen te komen.

Er zijn twee rui-periodes, in het voorjaar en in het najaar. De ontwolhonden worden vaak 2 tot 4 keer per jaar aangeboden in de trimsalon. 

Door het goed doorkammen  met speciale kammen wordt de onderwol verwijderd.

Door middel van wastechnieken, de waterblazer en speciale ontwolkammen ontwol ik de vacht van de hond.

De hond gaat weer mooi glanzen als de wol eruit is en wat heel prettig is voor u, “geen haren meer in huis”.

Krulvacht - knippen

Met de schaar kunnen er hele mooie en leuke modellen maakt worden van enkele millimeters tot enkele centimeters. Heel veel mensen denken dat kort knippen de uitkomst is tegen verharen, stinken en warmte.

Het effect van kort knippen kan zijn dat de vacht veranderd. Veel honden hebben een laagje ondervacht met daarboven de bovenvacht. De problemen komen vaak als de ondervacht beschadigd raakt door het te kort knippen. De structuur wordt anders en hierdoor kan het zijn dat de vacht van uw hond lastiger te onderhouden is.

De vacht wordt dikker en pluiziger, gaat sneller groeien en klitten. De vacht kan van kleur veranderen. Door de extra onderwol die de hond krijgt, gaat de hond veel erger en sneller ruiken.

Uw hond kan gerust geknipt worden mits we boven de ondervacht blijven. Soms zit de vacht zo in de klit dat kort knippen de enige diervriendelijke oplossing is.

 

Ontklitten

Ontklitten is de hond ontdoen van zijn klitten met behulp van een goede crèmespoeling, borstels, kammen en ontklitsprays.

Regelmatig uw hond doorkammen met een gepaste borstel of kam voorkomt klitvorming. Vooral het gebied rond en in de oksels, achter de oren en in de liezen klitten het snelst.

Klitten zijn pijnlijk voor een hond. Het is dan ook van het grootste belang om uw hond uit de klit houden. Dit hoeft niet veel moeite te zijn. Als u om de zoveel dagen uw hond volledig uitkamt kan hij nooit zo erg in de klit raken dat de vacht vervilt. Het aantal keren kammen hangt af van hond tot hond.

 

Bij vervilte honden wordt de keuze gemaakt om het comfort van de hond voorop te stellen en gaat de hond geschoren worden. De huid van een vervilte hond raakt geïrriteerd en bezorgt de hond jeuk, pijn en viezigheid heeft de kans om infecties en zwerende wonden te maken.